מזיקים בגינה - מדריך לזיהוי וטיפול בהדברת כל סוגי המזיקים לצמחים

כל בעלי גינות ואלו המטפחים צמחים בזמנם החופשי יודעים כי תחזוקת גינה יכולה להיות כאב ראש, בייחוד כאשר הגינה לא מטופלת כראוי. הופעת מזיקים בגינה ומזיקים לצמחים יכולה להפוך למטרד של ממש. מרבית מהמזיקים פעילים בעונות המעבר ובעיקר בקיץ – זאת מאחר והם מעדיפים אקלים חם, טמפרטורה גבוהה ולחות (האופיינית לארצנו היפה).
ללא טיפול הולם, אותם חרקים עלולים להזיק קשות לצמחים, להרוס יבולים שלמים, לפגוע במראה הגינה ואף בבריאות האדם. בנוסף, נוצרת קרקע פורייה להיווצרות פטריות, בקטריות וכו' על גבי העלים, הידועים כמחלות צמחים.
במאמר הבא תוכלו למצוא מידע מקיף לצורך זיהוי כל סוגי המזיקים בגינה, מזיקים לצמחים, לגידולים חקלאיים ולעצים, דרכים לטיפול והתמודדות עם אותם מזיקים, כולל רשימת מוצרים מומלצים להדברת מזיקים, כגון הדברה אורגנית או כימית ועוד.
תוכן עניינים:
- כנימות
- ססתיקיים
- אקריות
- תריפסאים
- זבוב פירות ים תיכוני
- זחלים
- קימחון
- סס הנמר
- ציקדות
- חיפושיות
- ערצב הגינה
- נמלים
- חלזונות, שבלולים וחשופיות
- חדקונית הגפן
- תולעי תיל
- צבתנאים
- בונוס! טיפים ושיטות לטיפול ומניעת הופעת מזיקים בגינה
סוגי מזיקים בגינה ודרכים אפקטיביות לטיפול והדברתם
כידוע, ישנם סוגים רבים של מזיקים אשר יכולים לגרום לנזקים רחבי היקף לצמחים, לעצים ולגידולים חקלאיים. אותם מזיקי גינה יכולים להיות אורגניזמים מיקרוסקופיים, טפילים, חרקים שונים וזעירים כמו נמטודות וכנימות, חלזונות, מכרסמים, בעלי כנף כדוגמת זבובים ואפילו צמחים מזיקים כגון: עשבים שוטים, צמחים טפיליים ועשבי בר.
להלן כל המידע אודות חרקים מזיקי גינה ומזיקים לצמחים נפוצים בישראל. סימני זיהוי, נזקים הנגרמים ע"י אותם מזיקים בגינה, שיטות לטיפול והתמודדות איתם וכן רשימת חומרי הדברה וקוטלי מזיקים מומלצים:
כנימות
הכנימות (שם מדעי: Sternorrhyncha) הינם חרקים מזיקים בגינה המופיעים לאורך כל השנה ובמיוחד בעונות המעבר אביב וסתיו. הכנימות נפוצים מאוד ברוב הצמחים בחצרות ובגנים.
באופן כללי, הכנימות מוגדרים כתת-סדרה מסדרת הפשפשאים, אשר גודלם הממוצע נע בין 1.5-3.5 מ"מ והם ניזונים בעיקר מרקמות "כלי הדם" של הצמחים, בכך שהם מוצצים את הנוזלים שבצמח מתוך הגבעולים או השורשים ומחלישים אותו. הכנימה יכולה להעביר וירוסים בין הצמחים, ולכן נחשבת למזיקה ומסוכנת במיוחד.
בעוד ובעולם ישנם מעל ל 13,200 מינים שונים של סוגי כנימות, בישראל בלבד יש כ 400 מינים.
סימנים לכך שהצמח נגוע או נפגע מכנימות הם:
- צורתם של העלים הופכת למסולסלת או מעוותת. בנוסך לכך, נראה לעין שהעלים מכורסמים
- מופיעים כתמים שחורים (מעין קרום שחור) על גבי העלים, כתוצאה מהיווצרות פטריית "הפייחת השחורה" מטל דבש דביק המופרש ע"י הכנימות, בזמן שאלו ניזונות מהמוהל שבצמחים
- הצהבה והיווצרות טחב בעלים שמתחת לכנימה
- המצאות רבה של נמלים על גבי העלים, הנמשכים לאותו טל הדבש המצוין מעלה
- בשטחי גידול נגועים ניתן לראות כתמים על גבי העלים כתוצאה מחרירי ההזנה שיוצרות הכנימות
- הבשלה בלתי אחידה של תבואה חקלאית וירקות
סוגים עיקריים של מזיקי גינה ממשפחת הכנימות
כנימת העלה
כנימות העלים (שם מדעי: Aphids) שייכים למשפחת על הכוללת 10 משפחות, בהן 4400 מינים של חרקים קטנים. 250 מתוכם מוגדרים כמזיקים מאוד לחקלאות ולצמחים.
כנימת העלה מופיעה כל השנה ובעיקר בעונות המעבר באזורים ממוזגים. בניגוד לרוב הכנימות שניזונות ממין אחד של צמח, אלו ניזונות מצמחים רבים. ניתן למצוא את כנימות העלה על גבעולים ובחלקם התחתון של עלים צעירים. הם יכולים להתרבות בקלות.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג כנימת העלה:
גודלם של כנימות העלה נע בין 2 מ"מ ל 4 מ"מ בממוצע ולכן לפעמים קשה מאוד להבחין בהם. צורתם כאגס וצבעם יכול להיות ירוק, צהוב, שחור, אדום, חום או אפור. לכנימות חסרות הכנפיים, גוף רך, רגליים דקות וארוכות. לכנימות העלה הבוגרות יותר, שני זוגות כנפיים, עדינות ושקופות, כאשר הזוג הקדמי גדול מהזוג האחורי.
כנימת עש הטבק
כשמדובר בכנימת עש הטבק (שם מדעי: Cotton whitefly), הכוונה לחרק שנחשב כמזיק לגינה מסדרת הפשפשאים וממשפחת כנימות העש, אשר פוגע קשות ביבולים וגידולים חקלאיים, בגינות ובצמחים בעציצים ביתיים, בייחוד בחודשים החמים אוגוסט וספטמבר.
כנימת עש הטבק נפוצה באזורים בעלי אקלים חם וטרופי ובחלק התחתון של העלים. היא ניזונה מלמעלה מ 600 זנים שונים של מיני צמחים וגידולים כמו עגבניות, מלפפונים, חציל, בטטה וכדומה, בעזרת גפי פה דוקרים מוצצים שניזונים ממיץ העלים. לאחר מכן מופרש טל דבש דביק המהווה קרקע פורייה להיווצרות פטרייה שחורה על גבי העלים שבצמח וכתוצאה מכך הצמח נחלש.
כמו כן, מזיק צמחים זה נחשב לאחד מ 100 המינים הפולשניים ביותר בגידולי שדה והוא אחראי להפצה של מעל ל 100 מחלות צמחים שונות.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג כנימת עש הטבק:
כנימת עש הטבק היא בעצם מזיקת גינה זעירה מאוד שקשה להבחינה. אורך גופה נע בין 1 מ"מ ל 2 מ"מ, עם מוטת כנפיים של 3 מ"מ בצבע לבן. צבע גופה צהוב בהיר שמכוסה במעין שכבת שעווה לבנה ומכן השם Whitefly. יש לציין כי ישנם מינים שונים שיכולים להגיע לגודל של עד 5 מ"מ.
כנימות מגן
כנימות מגן (שם מדעי: Coccoidea) היא על-משפחה של חרקים בסדרת הפשפשאים המצויה בעיקר באזורים טרופיים וחמימים. כנימות מגן הינן מזיקי גינה הניזונות מצמחים. בקבוצה זו יש כ 8,000 מינים הנמנים עם 48 משפחות. בישראל לבדה נפוצות 13 משפחות של כנימות מגן המונות כ 200 מינים, וביניהם כנימות רכות וכנימות קמחתיות.
כנימות רכות
כנימה רכה (שם מדעי: Coccidae) שייכת למשפחת החרקים הקמחתיים השייכת לעל-משפחה שנקראת כנימות המגן. הכנימות הרכות פעילות לאורך כל השנה והן פזורות לרוב על פני כל הצמח.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג כנימה רכה:
ישנם צבעים שונים לכינמות הרכות ובעיקר חום ולבן. צורתן עגולה והן בגודל שנע בין 2 מ"מ ל 4 מ"מ. בנוסף, אם צמח הגינה נגוע בכנימה רכה, תוכלו להבחין בעיוות שנגרם לעלים ובהפרשות אשר מושכות נמלים ופייחת.
כנימה קמחית
הכנימה הקמחית (שם מדעי: Phenacoccus) שייכת גם היא למשפחת החרקים הקמחתיים, השייכת לעל-משפחה שנקראת כנימות המגן. הכנימה הקמחית מזיקה לגינה ונפוצה בעיקר במקומות חמים. היא מצויה על מגוון רחב של צמחים, שיחים, עצי הדר ומדשאות. נקבה יכולה להטיל בין 300 עד 600 ביצים בכל הפרשה. בישראל ידועים כ 39 מינים ב 20 סוגים שונים.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג הכנימה הקמחית:
גודלה של כנימה קמחית בוגרת נע בין 2 מ"מ ל 7 מ"מ. הכנימה בעלת גוף רך וצורתה אובלית עם פסים. על גבי כנימה קמחית בוגרת, כיסוי שעווה קמחית אפורה או לבנה. הכינמות הקטנות יותר קרויות סורקים (crawlers) וצבע גופן צהבהב, עיניהן אדומות והן ללא שעווה.
בעת הטלת הביצים, ניתן לראות מעין "צמר גפן" דחוס בעל שעווה, המופיע בעיקר בחלק התחתון של העלים.
תכשירי הדברה מומלצים לטיפול בכנימות:
ישנם מגוון דרכים לטיפול והדברת הכנימות בגינות. החל מהדברה טבעית של כנימת עש הטבק ועד לחומרי הדברה רבים אפקטיביים יותר. להלן מס' חומרי הדברה מומלצים לטיפול מהיר ונוח בתופעת הכנימות:
1. ספרינג – תרסיס הדברת כנימות ומזיקים
ספרינג הינו חומר ריסוס כימי בלחץ המיועד להדברה של כנימות ומזיקים שונים בצמחי בית וגן.
הוראות שימוש: מומלץ לרסס אחת לשבועיים את עלי הצמחים ממרחק של לפחות 30 ס"מ בתנועה סיבובית. כמו כן, יש להימנע מריסוס חומר ההדברה במקום עם קרינת שמש חזקה או במקום לא מאוורר.
2. נימפר – תרסיס אורגני להדברת כנימות עלה ועש הטבק
נימפר הינו תרסיס בעל רישוי אורגני ממשרד החקלאות, המיועד להדברת כנימות עלה ועש הטבק, אשר בעיקר נמצאים בשלביהם הראשונים. השימוש בחומר אורגני זה מיועד לשימוש בתוך הבית או לשימוש בצמחי תבלין וירק.
הוראות שימוש: יש להקפיד לרסס פעם בשבוע את חומר ההדברה משני צידי העלים, עד לטיפול כולל של המזיקים. אם מדובר בריסוס בעציץ, מומלץ להוציאו למקום מאוורר. כמו כן, אין לרסס בשעות החום, או פרחים פתוחים.
3. קונפידור – תרכיז רחיף לקטילת כנימות ומזיקים בגינה
הקונפידור הינו תכשיר הדברה כימי רב עוצמה ויעיל במיוחד, המשמש להדברת מזיקים בצמחי נוי, עצי פרי ודשא, ע"י שימוש ב"הגמעה". חומר הדברה זה פועל כרעל קיבה ומגע. הקונפידור נקלט בשורשיי הצמח ומועבר דרך צינורות ההובלה של הצמח לכל חלקיו. פעולה זו מביאה לקטילה מהירה של המזיקים לצמיתות.
הוראות שימוש: יש לרסס מוקדם בבוקר או לפנות ערב כשאין רוח וכשאין אנשים בסביבה. מומלץ להשתמש בכפפות לייטקס ובמשקפי מגן. יש להימנע מפיזור התכשיר קרוב למקורות מים.
באשר לטיפול והדברה טבעית של כנימות - לכנימות אויבים טבעיים רבים שיכולים לסייע בטיפול ואף מניעה של התפשטותם: חיפושיות טורפות, צרעות טפיליות, זחלים שונים, עכבישים, סרטנים ובמיוחד מושית השבע הידועה בשם "פרת משה רבנו" אשר במהלך חייה, יכולה לאכול עד ל 6,000 כנימות.
בנוסף, חלק מהמקרים ניתן להכין ריסוס ביתי המכיל כף חומץ וליטר מים, אולם מבחינה תפעולית מדובר בכאב ראש, שכן יש לרסס מדי כמה ימים ולא תמיד זה עוזר. אם מדובר בריסוס צמחי נוי גדולים, שטיפה בזרם חזק של מים יכולה להפחית כנימות על גבי העלים.
ססתיקיים
ה"ססתיקיים" (שם מדעי: Psychidae) הינם חרקים מזיקים לצמחים השייכים למשפחת העשים מסדרת הפרפראים המונים כ 1,350 מינים בעולם. בישראל בלבד מצויים 7 מינים כשהנפוצים הם: ססתיק מרובע, ססתיק צהוב וססתיק שחור חזה.
אותם ססתיקיים מומחים בהסוואה ובמסתור מפני טורפים שונים. בעוד ומרבית המינים במשפחה זו אינם מזיקים לצמחי גן, חלק קטן מהם תוקפים צמחיה מחודשת של צמחים, כאשר הזחלים פוגעים בעלי צמחים.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג הססתיק:
מזיקי הצמחים הססתיקיים מומחים בהסוואה והם שייכים לקבוצת מזיקי גינה בגודל קטן עד בינוני. אצל חלק מהנקבות הבוגרות, הגפיים מצויים באזור הפה. בגלל שגפי הפה של הססתיקיים לא מפותחים מספיק, תזונתם נפגעת, וכתוצאה מכך, תוחלת החיים שלהם קצרה ביחס לשאר מזיקי הגינה. בנוסף, צבעם בד"כ בצבע שחור ומוטת הכנפיים שלהם קטנה ולא שימושית אשר נעה בין 1.2 - 3.6 ס"מ.
סימן להימצאות מזיק גינה זה: עלים מכורסמים ע"י זחלים קטנים. חשוב לציין שבמרבית מהמקרים תתקלו בחרק מסוג זה, מבלי לדעת בכלל שמדובר בחרק וזאת בגלל שהוא "מדביק" על גופו חומרים צמחיים מסביבתם הקרובה – תחפושת הסוואה מושלמת.
אופן טיפול והדברת ססתיקיים:
השלב הראשון בטיפול בתופעת הססתיקיים הוא לזהות את הצמחים הנגועים בהם. הזמן המתאים ביותר לטיפול הוא בעונות הקרות, לפני בקיעה של הביצים שלהם. ניתן להוסיף מים וחומרים נוספים שימשכו דרורים, אשר מהווים טורפים טבעיים של הססתיקיים.
מאחר ואין כמעט תכשירי הדברה בארץ המיועדים לכך, לרוב יש לערב אנשי הדברה מקצועיים ומוסמכים לטיפול והדברת ססתיקיים.
אקריות
האקריות (שם מדעי: Acari) מהוות אתגר של ממש עבור חקלאים. מזיקי גינה אלו שייכים לקבוצת העכבישנים, כאלו שחיים באקלים חם ויבש. בין האקריות הנפוצות בישראל ניתן למצוא: אקרית קורים אדומה ואקרית צהובה. מזיקים אלו נפוצים מאוד בישראל ובייחוד בגידולי ירקות וביניהם: עגבנייה, אבטיח, מלפפון, פלפל וכדומה ובעצי פרי ופרחים.
האקריות ניזונות מאותם צמחים ועצים, תוך שהן מזיקות לצמח בכך שהן פוצעות את רקמתו בצד התחתון של העלה ומוצצת את הלשד שלו.
מאפייני זיהוי של מזיקי הגינה האקריות:
האקרית זהו חרק מזיק לגינה זעיר במיוחד שגודלו נע בין 0.3-0.8 מ"מ בלבד. צורת מזיק זה כשל עכביש בעל ארבע זוגות רגליים, גוף קצר ולא מפורק. באשר לצבע, ישנם אקריות בכל מיני צבעים, אך כפי שכבר ציינו, בישראל נפוצות אקריות צהובות ואדומות.
סימנים מסגירים להמצאות מזיק הגינה ה"אקרית": הצהבה של עלים, התייבשותם, הפסקת צמיחה, פגיעה בכמות היבול ובמקרים חריגים – מוות של הצמחים.
חומרי הדברה מומלצים לטיפול באקריות:
1. נימגארד – נוזל הדברת אקריות ומחלות צמחים
נימגארד הינו תכשיר הדברה נוזלי ואורגני מבית אקוגן המופק ממקור צמחי, מזרעי עץ האזדרכת ההודית. מדובר בקוטל מחלות צמחים ואקריות קורים, בכל הדרגות, כולל ביציהם בגינות נוי ועציצים ביתיים, בצורה בטוחה ויעילה במיוחד.
הוראות שימוש: יחס מומלץ להכנת תרסיס - 10-15 סמ”ק לליטר מים. יש להקפיד על ריסוס מלא משני צידי העלה אחת לשבוע. ליעילות הדברה מיטבית, ניתן לשלב נימגארד עם אחד מחומרי ההדברה הבאים: נימיקס, טרייסר, פרוביט, ותכשירים אחרים המכילים פירתרום.
2. סולפרון – נוזל מבוסס גופרית להדברת אקריות ומחלות פטרתיות
סולפרון הוא תכשיר הדברה יעיל מאוד בקטילת אקריות (אקרית הקורים, אקרית צהובה ועוד) ומחלות עלים כגון קימחון בצמחי גן פרחים ועצי פרי.
הוראות שימוש: יש לדלל ביחס של 4-10 מ"ל לכל ליטר מים באמצעות מזרק מצורף ובהתאם לסוג היבול. יש לחזור על הריסוס 4 פעמים בהפרש של שבוע.
תריפסאים
יש יותר מ 6,000 מינים שונים של תריפסאים (שם מדעי: Thysanoptera). בישראל בין המזיקים פעילים, נמנים: תריפס קליפורני, תריפס הפרחים המערבי, תריפס סורי, תריפס קיקיון, תריפס הפיקוס ותריפס הטבק.
התריפסאים הם חרקים זעירים ומעוטרי כנף. ישנם מינים שונים של תריפסאים: כאלו שנחשבים כמזיקים מאוד בענף החקלאי וכאלו שמצד שני נחשבים למועילים במיוחד, בכך שהם ניזונים מחרקים מזיקים אחרים כמו אקריות, אשר יכולים לפגוע בצמחים השונים. אותם מינים הנחשבים כמזיקים לעצים ולצמחים, יכולים לגרום לנזק כלכלי אדיר לגידולים חקלאיים כמו: תירס, פלפל, תות שדה, מלון, בצל, חציל, שעועית, מלפפון ועגבנייה.
הם מזיקים בכך שהם ניזונים מהצמח בכך שהם מוצצים את נוזלי הצמח. כתוצאה מכך האיברים האחראיים על תהליך הפוטוסינתזה בצמח נפגעים ובסופו של דבר אותו הצמח יכול למות. בנוסף לכך, התריפס ידוע כמזיק המהווה נשא של מחלות צמחים שונות.
מאפייני זיהוי של התריפסאים:
התריפס הוא חרק זעיר באורך שבין 1-2 מ"מ. מבנה גופו צר מאוד. בין המינים, ניתן למצוא תריפסאים בצבעים שונים: צהובים, ירוקים, חומים וכו'. התריפס נוכח בעיקר בחלקי הצמח העליונים והוא נוטה להתחבא בפרחים.
בפרחים, ניתן להבחין כנזקים שונים הנגרמים ע"י התריפסאים: ישנם נקודות בהירות בצבע כסף ושוליים מושחרים בעלי הכותרת, נקרוזות וצבע הפרחים "נשבר". בנוסף, מצטברות נקודות שחורות קטנות שהן בעצם צואת התריפסים על גבי העלים.
בעצי פרי, ניתן להבחין בנזקים כמו שינוי צבע של תות שדה, צורת המלפפון מעוותת, הכספה בפלפל וחורים קטנים שנוצרים בעגבניות. בנוסף לכך, חלה ירידה ביבול עקב פגיעה ונשירה של חנטים.
טיפול והדברת תריפסאים:
לוח דבק ללכידה והדברת מזיקים מעופפים
בעוד ואין תכשיר ייעודי המיועד להדברת מזיק זה, הכי טוב זה להשתמש בלוח דבק מקצועי ללכידת מזיקים מעופפים מבית אקוגן. מזיקים לעצים ולצמחים כגון: זבובים ומעופפים נוספים. מלכודת זו ללא רעלים וחומרים כימיים.
הוראות שימוש: מתאים לשימוש בחצר הבית, במרפסות ועצים. יש להסיר את נייר ההגנה משני צדדיו של הלוח הדביק ולתלות אותו על ענפי העצים או על עמודים בגובה של מינימום 1 מטר בין מלכודות. יש להימנע מתלייה כאשר יש רוח חזקה, אזורים לחים ואזורים בהם יש אבק רב. בטמפרטורה מתחת ל 25 מעלות יאבד הלוח מיעילותו אחרי 6-8 שבועות. בסיום השימוש יש לקפל את הלוח ולהחליפו.
זבוב פירות ים תיכוני
זבוב הפירות הים תיכוני (שם מדעי: Ceratitis Capitata) הוא מזיק ברמה לאומית. הוא ידוע כמזיק מאוד לשטחי גידול עצי פרי בחקלאות ובגינות. חרק זה רב פונדקאי ונפוץ בכל העולם, כזה שעמיד בפני אקלים טרופי וסוב-טרופי, אשר תוקף מעל ל 300 מינים שונים של עצי פרי והדר וצמחי בר.
זבוב הפירות הים תיכוני פוגע בפרי בכך שהוא מטיל את ביציו ישירות לתוך קליפת הפרי. לאחר ההטלה, הזחל (הידוע גם כרימה) ניזון מהרקמה העדינה של הפרי ולכן הפרי נרקב עם הזמן עד שלבסוף נושר.
זבוב פירות בוגר, ניזון מסוכר אשר מקורו בטל דבש וספיחי פירות, וחלבון אשר מקורו בצומח ובהפרשות בעלי חיים.
בהעדר טיפול במזיק זה, יהיה אפשר בקלות לאבד את יבול חקלאי שלם. אותו הדבר לגבי צמחים ועצי פרי הנמצאים בחצרות ובגינות ביתיות.
מאפייני זיהוי של מזיק העצים זבוב פירות ים תיכוני:
אורכו של הזבוב כ 5 מ"מ. צבעו חום צהבהב. לנקבה צינור הטלה דמוי מחט. רגלי הזבוב בנויות מסגמנטים שונים, כאשר הסגמנט האחרון נקרא הטרסום (Tarsum), ממנו צומחים שערות. זבוב הפירות נמצא בד"כ בחלק העליון של עץ הפרי, על צידם התחתון של העלים.
באשר לנזקים הנגרמים לעצי פרי ע"י זבוב הפירות, ניתן לראות "חורים" על גבי הפרי ובריקבון. זמן קצר לאחר הטלת ביצים בתוך הפרי, ניתן להבחין בזחלי רימות באורך של 1 ס"מ יוצאים דרך קליפת הפרי אל הקרקע, בה יתפתחו לזבוב בוגר.
טיפול והדברת זבובי פירות ים תיכוניים:
No Med Fly - מלכודת זבוב הפירות
NMF הידוע בשמו "נו מד פליי" הינו פיתיון אורגני להדברת מזיקים מעופפים בעצים, כגון זבוב הפירות הים תיכוני וזבוב הזית. התכשיר מאושר לשימוש חקלאי.
הוראות שימוש: יש לתלות על גבי עצים (מלכודת לכל 100 מ"ר שטח חקלאי). ההדברה מתבצעת ע"י לכידה המונית של זבובים וקטילתם, מאחר והם נמשכים אל המתקן, נלכדים בתוכו וטובעים בנוזל.
זחלים
זחל (שם מדעי: Larvae) הוא שלב ביניים בהתפתחות של בעל חיים הנקרא "פרפראי". זחלים שונים חיים בעיקר על ענפים וצמחים. באותה הנשימה, הזחלים גורמים לנזקים בצמחים בכך שהם ניזונים מהעלים שלהם.
סוגים עיקריים של מזיקי גינה ממשפחת הזחלים
להלן 2 סוגי זחלים נפוצים בישראל שנחשבים למזיקים לצמחים ולגינות:
זחל עש המנהרות
זחל עש המנהרות (שם מדעי: Leaf Miner) הינו חרק שמזיק במיוחד לעצי הדר, אך גם לגינות ביתיות. מזיק עצים זה נוטה לכרסם את דרכו בתוך שכבת האפידרמיס בעלה. בגלל זה, חלה ירידה ביעילות הפוטוסינתזה וכפועל יוצא בזאת – חלה פגיעה בצמיחה של העץ. אותו מזיק פעיל בגינה בעיקר בעונות המעבר: סתיו ואביב, אך גם בעונת הקיץ.
חשוב לציין שעץ הדר בוגר, שניזון כהלכה, עם תשתית חזקה, בד"כ לא ייפגע בצורה משמעותית ממזיק זה ולרוב הנזק יהיה אסתטי ותו לא.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג זחל עש המנהרות:
זחל עש המנהרות הינו זחל קטן, דק וארוך יחסית. צבעו של זחל עש המנהרות של עצי הדר הוא בד"כ צהוב-כתום או לבן. זחל המנהרות נובר בתוך רקמת העלה בעצי ההדרים בצורה לוליינית.
בעצים צעירים, ניתן להבחין בנזק רב, בשל הקטנת שטחי העלים. אותו מזיק מרבה להשאיר סימני נזק בצורת קיפול העלים, הפרשה צהובה והתייבשות של אותם עלים.
זחל מודד
בניגוד לזחל המנהרות שנהוג להימצא בתוך רקמת העלים, הזחל המודד (שם מדעי: Inchworm/Geometridae) נוכח על גבי חלקי הצמח השונים, בין עם מדובר בגבעול או עלה. בעוד והוא ניזון בעיקר מעלוות הצמח וניצני פרחים, הנזק שיכול להיגרם, במידה ולא יסולק הוא חיסול צמחים שלמים עד לענפים.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג הזחל המודד:
באשר לזיהוי מזיקים בצמחים כדוגמת הזחל המודד – מדובר בחרק מזיק שמצוי בד"כ בקבוצה גדולה והוא יכול להגיע לגודל של מעל לאינצ'. לזחל המודד זוג רגליים בשני פרקיו, באמצעותם הוא גורר את החלק האחורי של גופו כלפי החזה ואז מותח עצמו קדימה וחוזר חלילה.
הזחל מזיק לצמחים והוא מומחה להסוואה. הוא נוטה לשנות את צבעו מירוק לחום בהתאם לסביבה ולטקסטורה של חלק הצמח עליו הוא נמצא. אצל חלק ממיני הזחלים המודדים, ניתן להבחין בפסים וטקסטורות. בלילה הם נוטים לתלות עצמם על קור דק "בלתי נראה" מתחת או בין ענפי הצמח.
ניתן לזהותם לפי גללי צואה שחורים שהם משאירים אחריהם וחלקים שלמים אכולים בעלוות העלים.
תכשירים לטיפול והדברת זחלים:
1. תכשיר ריסוס להדברת מזיקים מעופפים וזחלים
תרסיס מומלץ ומוכן לשימוש מבית "אקוגן" להדברה וקטילה של זחלי פרודניה, כנימת עש הטבק, מנהרן, טריפס, זחלי מודד ופשפש הפרחים.
הוראות שימוש: יש לנער היטב את המיכל לפני השימוש, לאחוז בנוף הצמחים ולרסס את כל חלקי הצמח הנגועים ממרחק של לפחות 30 ס"מ בתנועה סיבובית.
דגשים מיוחדים: אין לרסס במקום בלתי מאוורר, בעת קרינת שמש חזקה, פרחים פתוחים וכאשר הצמח צמא ובשעות החום.
2. יהלום – ריסוס מוכן לשימוש מבית Green Guard
יהלום הינו תכשיר אורגני, מורשה לחקלאות אורגנית ע”י משרד החקלאות, המשמש להדברת זחלים ומזיקים מעופפים בגינות, עציצים ביתיים, צמחי תבלין וירקות, עם השפעה מיידית ויעילה. התכשיר מבוסס שמן עץ האזדרכת (Neem Oil) ומיצוי מפרח חרצית (Pyrethrum).
הוראות שימוש: יש לנער היטב לפני שימוש, לרסס את כל חלקי הצמח הנגועים ממרחק של לפחות 30 ס"מ, תוך תנועה סיבובית, פעם בשבוע. במקרה של ריסוס בעציץ ביתי, רצוי להוציאו למקום מאוורר בעת הריסוס.
דגשים מיוחדים: אין לרסס בתכשיר אחר יחד עם תכשיר זה, לפחות לתקופה של 48 שעות. אין לרסס בעת קרינת שמש חזקה. אין לרסס כשהצמח צמא ובשעות החום. רעיל לדבורים וליצורים שוכני מים. יש להרחיק ילדים ממקומות שרוססו ועדיין לא התייבשו!
קימחון
קמחונית או קימחון (שם מדעי: Powdery Mildew) זהו בעצם טפיל מיקרוסקופי (זיהום פטרייתי) המוגדר כמחלת צמח. הקימחון מזיק יותר מ 50 מיני צמחים וביניהם צמחי בית וגינה, אשר רגישים ופגיעים במיוחד מנזקי הקימחון. חשוב לאבחן ולטפל בקימחון בהקדם, מאחר ופגיעה מפטריית קימחון עשויה להשפיע משמעותית על גידולים חקלאיים, ע"י הפחתת יבולים רבים.
הטפיל משגשג בעיקר בעונות המעבר, בטמפרטורות מתונות (סביב 21 מעלות) ובלחות גבוהה. מזיק גינה זה יכול לשרוד גם אם הלחות נמוכה בקיץ.
מאפייני זיהוי של קימחון/קימחית:
בשלבים המוקדמים של היווצרות קימחון על גבי עלי הצמח, קשה מאוד ואף בלתי אפשרי לאבחן זאת. סימן להימצאות קימחון בשלב מתקדם - כאשר נראית שכבת קמח דקה על העלים התחתונים.
ללא טיפול, הקימחון יתרבה ויכסה את כל פני העלה ובמקרים קשים גם את הצמח כולו. לא מדובר רק בנזק אסתטי שנגרם לצמח, בשלבים מתקדמים של מחלת הקימחון, העלים ידהו ויהפכו חומים עד שינשרו בשלב הבשלת הנבגים. בנוסף, תחול ירידה דרסטית בכמות היבול.
הדברה וטיפול במחלת הקימחון:
להלן מס' תכשירים מומלצים לטיפול ומניעת מחלת הקימחון:
1. תרסיס להדברת מחלות עלים בצמחי גן ועציצים מבית "אקוגן"
חומר ריסוס מומלץ להדברת מחלת הקימחון, חילדון וכתמי עלים שונים בצמחי עציץ וגן. מתאים לשימוש ביתי ולגן, על גבי צמחים בלבד.
הוראות שימוש: יש לנער היטב לפני שימוש, לרסס את חלקי הצמח הנגועים ממרחק של לפחות 30 ס"מ בתנועה סיבובית.
דגשים מיוחדים: יש להימנע מריסוס במקום לא מאוורר. אין לרסס בעת קרינת שמש חזקה או פרחים פתוחים.
2. גניקן – נוזל הדברה אורגני מוכן לריסוס
גניקן הינו תכשיר הדברה מרוכז מבית Green Guard, מאושר ובטוח לשימוש, המיועד לטיפול והדברת מחלות עלים בצמחי עציץ וגן, צמחי תבלינים וירקות, אשר אינו פוגע באוייבים טבעיים של מזיקים בגינה.
הוראות שימוש: יש לנער היטב לפני תחילת השימוש ולרסס היטב את כל חלקי הצמח הנגועים בקימחון ממרחק של 30 ס"מ, כולל ריסוס של הצד התחתון של העלה. מומלץ לרסס פעם בשבוע. מיועד לריסוס בגינה הביתית בלבד.
בנוסף לחומרי הדברה אלו, ניתן להשתמש ב 2 תרסיסים נוספים אותם הזכרנו במזיקים מסוג אקריות. תרסיסים מסוג "נימגארד" או "סולפרון" אותם ניתן למצוא בקטגורית חומרי הדברה אורגניים לגינה שלנו.
סס הנמר
סס הנמר (שם מדעי: Leopard Moth) נחשב לטורף עצים מיסודם. סס הנמר פעיל בין החודשים מרץ ועד אוקטובר והוא מזיק בעיקר לעצי פרי ונוי כמו: עץ אגס, תפוח, זית, שסק, חבוש וכדומה.
מדובר בסוג של עש פרפר לילה, שבדרגת הזחל שלו מזיק לגזע העץ מיסודו. סס הנמר למעשה מקנן בגזע העץ ובאופן מתמיד מכרסם את תכולתו עד לעומק של 5 ס"מ ולכן הוא מסוגל להשמיד עץ בריא וחזק במהירות בתקופה קצרה.
מאפייני זיהוי של מזיק לעצים מסוג סס הנמר:
ניתן לתאר את מזיק העצים "סס הנמר" כזחל באורך של 5 ס"מ, קרח ובעל גבשושיות שחורות.
בתום כרסום גזע העץ, ניתן יהיה להבחין בזחל לבן שבוקע מתוך העץ. לעצים שונים נגרמים נזקים שונים, בשל תגובתם. ניתן יהיה להבחין בהיווצרות חורים בתוך גזעי העצים, לצד הפרשה דביקה ונסורת על העצים והאדמה. כמו כן ייתכנו סימני נסורת סביב העץ כתוצאה מהנבירה בעץ.
חשוב! מאחר וגזע או ענף גזום רגיש במיוחד לתקיפת פטריות/חיידקים שיכולים להוביל למחלת צמחים, מומלץ למרוח משחת גיזום לאחר פעולת גיזום על פני הפצע וזאת כדי למנוע אילוח.
אופן טיפול והדברת סס הנמר:
לצורך טיפול במזיק גינה מסוג סס הנמר, מומלץ לעשות שימוש בחומר הדברה "קונפידור" – תרכיז רחיף אפקטיבי ביותר עליו הסברנו כבר בהרחבה. התכשיר מתאים להדברת מזיקים בצמחי נוי, עצי פרי ודשא. ניתן למצוא את התכשיר ועוד בקטגורית חומרי הדברה כימיים לגינה שבאתר.
ציקדות
ציקדה (שם מדעי: Auchenorrhyncha) הוא חרק יבשתי נפוץ ביותר, בעל מחזור חיים של בין שנתיים לחמש שנים, השייך לתת סדרה מסדרת הפשפשאים, הכוללת מרבית מהמשפחות שהוגדרו תחת סדרת אחידי הכנף. בישראל ידועים כ 280 מינים שונים של ציקדות.
הציקדות מזיקים לצמחים בכך שהם ניזונים מלשד צמחים בלבד. הזחלים שבוקעים מהביצים מתחפרים באדמה בעומק של למעלה משני מטרים, תוך שהם מוצצים את נוזל העֵצָה (Xylem) מהשורשים של הצמח. נקבות הציקדות עלולות לפגוע בשתילים צעירים במהלך הטלת הביצית שלהם.
מזיקים אלו מהווים סכנה של ממש לצמחים, מאחר ובדרך כלל הם מגיעים בנחילים גדולים.
מאפייני זיהוי של מזיקי הגינה הציקדות:
הציקדה מוכר בזכות הצרצור האופייני וקולות הניסור שאנו שומעים בעונות האביב והקיץ בשטחים פתוחים. הן מזכירות זבוב גדול, אומנם גודלן נע בין 2 ל 5 ס"מ.
בנוסף יש להם עיניים קטנות בצידי הגוף, מחושים קצרים, חדק בעל שלושה פרקים שמחובר לצידו התחתון של הראש ושני זוגות כנפיים עם קרום.
אופן טיפול והדברת ציקדות:
על מנת לטפל במזיק צמחים זה, מומלץ להשתמש בקונפידור – תכשיר סיסטמי רב עוצמה בעל יעילות גבוהה מאוד, אותו ציינו לפני כן.
חיפושיות
חיפושיות (שם מדעי: Coleoptera) היא הסדרה הגדולה ביותר בחרקים ובאופן כללי בטבע, עם למעלה מ 400,000 מינים. מרבית ממיני החיפושיות נפוצות באזורים טרופיים, אשר ניזונות ממזון צמחי. חלק מהחיפושיות כגון חיפושית פרת משה רבנו יכולות לסייע לשמר גינות ביתיות וגידולים חקלאיים, אך ישנם מינים שמזיקים לעצים וגם כאלו שיכולים להסב נזק אדיר ליבולים חקלאיים.
סוגים עיקריים של מזיקים ממשפחת החיפושיות
להלן רשימת חיפושיות נפוצות אשר ידועות כמזיקות לצמחים, עצים וגידולים חקלאיים, שיש להיזהר מהם:
חיפושית מלדרה
חיפושית מלדרה (שם מדעי: Maladera Insanabilis) ידועה גם בשם "מלדרה מטרידה", היא חרק שנחשב כמזיק לחקלאות. החיפושיות הבוגרות אוכלות עלים, ניצנים, עלי כותרת וניצנים של צמחים שונים, ובכלל צמחי נוי וגידולים מסחריים כגון ורדים, בטטות, אגוזי אדמה ועצי הדר.
הזחלים שלהן ניזונים בעיקר משורשי הצמחים וכך פוגעים בהם מהיסוד. המלדרה פעילה במיוחד בעונות האביב והקיץ ובשעות הערב. מזיקים אלו נמשכים לאור ולכן סביר להניח שימצאו את דרכם לתוך בתים, מה שיכול להוות מטרד של ממש.
מאפייני זיהוי של חיפושית מלדרה:
גופה של חיפושית מילדרה יכולה להגיע עד ל 1 ס"מ. צבעה חום-אדמדם.
חיפושית הזבל
חיפושית הזבל (שם מדעי: Dung Beetle) משויכת למשפחת הזבליתיים ואל משפחת הקברניתיים. מדובר בחרק בעל תוחלת חיים של עד 3 שנים, אשר יכול להרים פי 1,141 ממשקל גופו, בכך הוא זוכה לתואר "חרק החזק ביותר בעולם". חיפושיות הזבל נפוצות בבתי גידול, מדבריות, יערות, כרי מרעה ושדות חקלאיים.
לחיפושית הזבל בוגרת תרומה אדירה לקרקע חקלאית, בשל העובדה שהיא מסלקת את הזבל משטחי מרעה של בקר וצאן וטומנת את הזבל המשמש כדשן על הקרקע. כתוצאה מכך, חלה ירידה בהופעת מזיקים כמו זבובים בשטחי הגידול.
יחד עם זאת, הזחלים שלהם הם שנחשבים למזיקים. הם גורמים לנזקים בגינה ובאזורים חקלאיים.
מאפייני זיהוי של חיפושית הזבל:
בעוד ויש כ 8,000 מינים שונים של חיפושיות זבל, הגודל של מרביתן נע בין 1.3-6.3 ס"מ. צבעם כהה ובד"כ שחור. אצל מינים רבים ניתן להבחין בקרן ארוכה ומעוקלת על ראשו של הזכר.
כאשר הזחלים שלהם בוקעים, הם למעשה אוכלים את שורשי הדשא, כך שאתם צפויים להבחין בקרחות דשא.
חיפושית יפנית
חיפושיות יפניות (שם מדעי: Japanese Beetle) הם חרקים קטנים שמזיקים לצמחים ולעצים רבים ובעיקר לורדים, שעועית, ענבים ועצי פטל. מדובר באחד ממיני החרקים העיקריים שמזיקים לגידולים חקלאיים, הנפוצים במערב התיכון.
מזיקים אלו מגיחים מהאדמה כחיפושיות בוגרות, אשר בד"כ נוהגות לתקוף ולהזיק למעל 300 סוגי פרחים, צמחים וגידולים ע"י קבוצות גדולות, תוך שהן ניזונות בעיקר מהעלווה שעל הצמחים, כמו גם פרחים ולכן הנזק כה חמור.
למרות שחיי החיפושית היפנית הוא בערך 40 יום, היא עלולה לגרום לנזק בשטח גדול של אדמה.
מאפייני זיהוי של חיפושית יפנית:
חיפושית יפנית בוגרת מגיעה לאורך של 1.5 ס"מ ורוחב של 1 ס"מ. צבעה ייחודי – גוון ססגוני בצבע נחושת וחזה וראש ירוק כהה.
החיפושיות היפניות פוגעות בעשב כשהן חורפות באדמה וכשהן משתהות על שורשי הדשא וצמחי הגן. בין הנזקים שהן גורמות: חורים המפוזרים על גבי העלה כתוצאה מכרסום והופעת טלאים חומים של דשא מת או גוסס.
הדברת חיפושיות:
להלן מס' שיטות מומלצות לטיפול ולהדברת חיפושיות:
דורסן – תרכיז מתחלב קוטל חרקים
הדורסן בעל חומר הדברה פעיל Chlorpyrifosוזרחן אורגני. הוא מומלץ מאוד לטיפול והדברת מגוון רחב של מזיקים בגידולים חקלאיים כגון חיפושיות גינה, עשים, כנימות ועוד.
הוראות שימוש: ע"מ להכין את התרסיס, יש לשפוך כמות מדודה למיכל המרסס המלא בחלקו במים ולאחר מכן לבחוש. הדורסן מתאים לריסוס בנפח נמוך תוך כיסוי מלא של הנוף. ריסוס בריכוז %3.0 יבוצע פעם בעונה.
דגשים מיוחדים: אין להשתמש בדורסן במשתלות גפן. אין לשלב עם שמן.
ערצב גינה
ערצב הגינה (שם מדעי: Gryllotalpa) הוא חרק מזיק השייך למשפחת הערצביים המהווים חלק מסדרת חגבאים. הוא ידוע גם בשפת העם כ"כלב מים". תוחלת חייו – כחצי שנה.
ערצב הגינה פעיל בעיקר בחודשי הקיץ. מדובר בחרק בעל יכולות רבות, אשר מסוגל לחפור בקרקע עד לעומק של 30 ס"מ בעזרת רגליים קדמיות ושוקיים עם פיסות רחבות שנושאות דורבנות לחפירה. מזיק זה מסוגל לעוף ואף לשחות. הערצב גם חובב אדמה לחה ובפרט מאגרי מים ואזורים בעלי לחות גבוהה.
החרק נחשב כ"אוכל כל". בין היתר, הוא מזיק לצמחים בכך שהוא ניזון משורשיהם ובעיקר מפקעות. בנוסף לכך, החרק מסוכן ליבול ובפרט לדשא שלנו, מאחר והוא אוכל את שורשי הדשא. אם נתייחס להתנהגות האכילה, הערצבים אוהבים בעיקר שורשי שיחים ושדות של תפוחי אדמה ובצל, אך לא רק. חרק זה מזיק גם לגינות פרטיות.
מאפייני זיהוי של מזיק מסוג ערצב הגינה:
גודלו של ערצב הגינה נע בין 3-5 ס"מ וצבעו חום כהה, כאשר גבו נוטה להיות שחור. ראשו ועיניו קטנות ומנוונות בחלקן. החזה הקדמי בצורת גליל. בלילה נוהג ערצב הגינה להשמיע קולות "צרצור" שיכולים להפר את שלוות הנפש.
טיפול והדברת ערצבי גינה:
ספסן נוי מומלץ להדברה וקטילה של מזיקים כגון: ערצבים, חגבים, תולעת הגדוד האמיתית ועוד בגינות ביתיות, גידולי ירקות, מספוא ותעשיה, מטעי גפן ופרחים.
הוראות שימוש: יש לפזר על הקרקע ישירות מהאריזה. מומלץ לפזר על קרקע לחה, אחה"צ או לפני טל. במקרה של התקפה חזקה של מזיקים שונים, מומלץ לפזר בשנית.
נמלים
הנמלים (שם מדעי: Ants) ידועות כאחד המזיקים הנפוצים בשטחי גינות פרטיות, אשר עמידים בפני שיטפונות והתקפות. מדובר במטרד לא נעים בכלל וזאת בשל העובדה שהנמלים בין אם בגינה או בבית, נעים בד"כ כנחילים המונים מאות ואלפי נמלים לקן בודד.
הנמלה יכולה לגרום לנזק רב לצמחים שבגינה ולהרס חלקים במדשאה, תוך אכילת חלקים תת קרקעיים ויצירת קינים. היא ניזונה מחומרים שונים הנמצאים על פני הצמחים בגינה. בנוסף, הצמחים הנגועים עלולים להידבק בכנימות, המקיימים יחסי גומלין עם הנמלים והם שמהווים מקור פגיעה עיקרי בצמחים.
מלבד זאת, הנמלים משמשות כפונדקאיות להעברת הכנימות מצמח לצמח. באשר לנזקים של אדמת הגינה - הנמלים מקננות באדמה עד לעומק של 30 מטרים ומתחת לאבנים, מה שפוגע באיכות האדמה, וכן באסתטיקת הגינה.
מאפייני זיהוי של נמלים בגינה:
ישנם סוגים ומינים שונים של נמלים אשר מזיקים לגינה, כגון: נמלים שחורות, נמלים חומות, נמלים בעלות כנפיים, נמלי אש וכדומה. להלן תיאור כללי שלהם:
גודלם של הנמלים יכול להגיע לחצי אינצ' (תלוי במין הנמלה), גופם מורכב משלושה חלקים: ראש, בטן וחזה. לנמלים שלושה זוגות רגליים. זוג אחד של רגליים יוצא מחלקו העליון של החזה, ושניים נוספים מהחלק התחתון של החזה. בראשן יש זוג מחושים.
סימנים להימצאות מזיקי גינה כגון נמלים: קן שנבנה סביב חלקי הצמח המשמש להן תמיכה ומקור מזון, נחילים קטנים וגדולים של נמלים הנעים בהרמוניה ובסנכרון מושלם, נמלים שמטפסות על גבי גבעולי צמחים שונים בגינה וחורים קטנים בגינה עם אדמה סביבם.
מוצרים מומלצים לטיפול והדברת נמלים בגינה:
1. דיזידור
דיזידור הינו קוטל נמלים גרגרי הפעיל לאורך זמן מבית "אקוגן" אשר משבש את פעולת מעגל המלחים וכן את מערכת העצבים של הנמלה, תוך שילוב ב 2 חומרים פעילים: הפירתואידים והנאוניקוטינואידים. הגנה זו בעלת אפקט מיידי שנמשך כ-3 חודשים.
הוראות שימוש: התכשיר מוכן לשימוש. יש לפזר את הגרגרים בצורה אחידה על דשא יבש או על האדמה בסביבת קיני נמלים. ניתן להשתמש כטיפול מניעתי באביב ובסתיו או כאשר מתגלות נגיעות בדשא או בגן הנוי.
מינון מומלץ:
דשא: 10-15 גרם ל- 1 מ"ר.
גן נוי: 10 גרם ל- 1 מ"ר.
קיני נמלים: 20 גרם לקן.
2. גרנולר
הגרנולר נפוץ ומומלץ ביותר לטיפול והדברת נמלי גינה מזיקות בגינה מהשורש, בייחוד כאשר מדובר בנמלי אש וזאת מאחר והפיתיונות הרגילים לא מותאמים עבורן. הנמלים הפועלות לוקחות את הפיתיון ישירות לקן ובכך משמידות את המלכה וכפועל יוצא, את הקן כולו תוך זמן קצר מאוד.
הוראות שימוש: עם מידת רעילות נמוכה לאדם ולחי, יש לפזר את קוטל הנמלים באופן ידני או בעזרת מפזרת מכאנית בהתאם למקום הטיפול.
אנטג'ל הינו פיתרון יעיל בהדברת נמלים בבית, בגינה, בחצר ובמרפסת. בדומה לגרנולר, הנמלים מעבירות את הפיתיון לקן שם הן אוכלות אותו. תוך מס' ימים אוכלוסיית הנמלים תיעלם לחלוטין.
הוראות שימוש: יש לפזר מעט ג'ל באזור בו יש פעילות של נמלים.
חלזונות, שבלולים וחשופיות
חלזונות גינה הם בעלי חיים המהווים את המחלקה הגדולה ביותר במערכת הרכיכות.
אנו מכירים 2 סוגים עיקריים: חלזונות בעל קונכייה וחשופיות (Slug) שהם למעשה חלזונות ללא קונכייה. השבלולים מצד שני, הם תת מחלקה מוכרת ביותר במחלקת החלזונות.
חלזונות גינה ושבלולים פעילים בעיקר בעונת החורף. הם נמצאים בגינות, מרתפים וחצרות. חרקים אלו מזיקים במיוחד לצמחים, מאחר והם ניזונים מצמחים בתהליך ריקבון ומגינות בעלות צמחייה עשירה, גידולי ירקות וצמחי תבלין אורגניים.
באשר לחשופיות - הן ללא קונכייה. הן נוטות לאכול בעיקר בלילה או בימים גשומים, בדרך כלל בטמפרטורות שבין-5 ל-22 מעלות.
בנוסף, שבלולים וחשופיות אוהבים בעיקר צמחים עם רקמות רכות, עלווה עסיסית, גבעולים ופירות. הם יכולים להרוס לגמרי צמחים צעירים תוך לילה בודד.
מאפייני זיהוי של חלזונות גינה ושבלולים:
באופן כללי, מרבית מחלזונות הגינה והשבלולים דומים, כך שקשה להבחין בשוני ביניהם. מדובר ברכיכות בעלות קונכייה על גבם, צורת ראשן משוננת, הן בעלות רגל אחת לתנועה ומעליהן שק קרביים המכיל את איבריהם הפנימיים, המכוסה בגלימה.
חלק מהמינים כמו "חלזון ממין דרחול השיח" יתמקמו על גבעולי הצמחים השונים, בייחוד בתקופת הקיץ.
מאפיינים עיקריים של חשופיות:
גופן של הרכיכות מכיל המון מים והן מייצרות כמויות עצומות של ריר. סימן להמצאות של חשופית הוא שביל של ריר דביק שהן משאירות, שמאפשר להם לטפס בקלות על עצים, צמחים ושיחים.
החשופית יכולה לשאת על גופה טפיל מזיק לצמחיה עד לצמרות העצים וענפים. אורכה של חשופית יכול להגיע ל 15 ס"מ!
הנזקים שהן גורמות: לא נותר דבר מהשתילים שלכם מלבד צלעות עלים וגבעולים, ישנם חורים עגולים בעגבניות, תותים ופירות רכים אחרים וחורים מרופטים בקצוות העלים ובמרכזם.
טיפול בחילזונות גינה, שבלולים וחשופיות:
המתזון הינו פיתיון גרגירי מוכן לשימוש המיועד לטיפול במזיקי גינה כגון חלזונות, שבלולים וחשופיות. תכשיר ההדברה זה פועל כרעל קיבה, אשר גורם להפרשת ריר ולהתייבשות החלזונות.
הוראות שימוש: יש לפזר בצורת חגורות באזור פעילות המזיקים ובאזורי ריכוז של השבלולים, אחה”צ לפני לילה לח ורטוב, או בסמוך לאחר השקיה או גשם.
דגשים מיוחדים: במקרה של התקפה חזקה של המזיק, פזרו שנית על הדשא או מסביב לצמחים ובנוסף לכך מומלץ לפזר רצועות מגן לאורך גבולות הגינה למניעת נדידת החלזונות.
חדקונית הגפן
חדקונית הגפן (שם מדעי: Vine Weevil) הוא חרק דמוי חיפושית שחורה שמקורו באירופה. מדובר בחרק אשר מזיק לצמחי גן בעיקר. הוא ניזון בלילה מקצוות העלים החיצוניים.
בנוסף, חדקוניות הגפן גורמים נזק רב לצמחים עשבוניים, במיוחד לאלו הגדלים במיכלי שתילה, בהם צמיחת שורשים מוגבלת. במקרים מסוימים, הם עלולים להרוס שורשים בצורה מוחלטת ומכאן לגרום למוות של צמחים.
מאפייני זיהוי של חדקונית הגפן:
החדקונית הבוגרת יכולה להגיע לגודל של 1 ס"מ, צבעה שחור, ראשה בצבע חום בהיר. ניתן להבחין בנזקים שהיא גורמת, כמו היווצרות שוליים מחורצים בעלים.
שיטות מומלצות לטיפול והדברת חדקונית הגפן:
יש לזמן מדביר מקצועי עם אישור והסמכה לשימוש בחומרי ריסוס כימיים וספציפיים לטיפול בתופעת מזיקים בצמחים כדוגמת חדקונית הגפן.
ניתן גם לאסוף ולהסיר פיזית את חדקוניות הגפן מהגינה, להשתמש באויבים טבעיים אחרים, כגון ציפורים וצפרדעים ובתולעת הנקראת "Steinernema kraussei" שלא פוגעת בצמחים, אלא רק בחדקונית הגפן.
הערה חשובה: ככלל כדאי לבדוק את הקומפוסט לפני שימוש מבעוד מועד וזאת כדי לשלול זחלים מזיקים לבנים.
תולעי תיל
תולעת תיל הינה תולעת שפוגעת בעיקר בצמחי גן וגידולים, אך ניתן למצוא גם תולעים בעציצים ביתיים.
תולעי התיל ובייחוד הזחלים ניזונים משורשיהם ופירותיהם של גידולי גן ושורשי צמחים. בעוד והתולעת נראית תמימה, ללא טיפול מתאים לצמצום אוכלוסיית תולעי התיל בגינה, תוך מס' שנים היא תכבוש שטחים משמעותיים בגינה.
חרק מזיק גינה זה חודר לחלקים תת קרקעיים של גבעולים ופוגם ביסודם, בין היתר בגידולים כמו: פולי סויה, תפוחי אדמה, מטעי הפקעות, כרוב ואפילו שעועית ירוקה.
מאפייני זיהוי של תולעי תיל:
אל תתנו למראה שלהם לתעתע בכם. לתולעי התיל גוף די קשה. צבעם נע בין חום בוהק לצהוב בהיר. צורתם כגליל. אורכם של הזחלים מגיע עד ל 2.5 ס"מ. בנוסף, יש להם שלוש רגליים קטנות הממוקמות בחלק האחורי של הראש.
שיטות מומלצות לטיפול והדברת תולעי תיל:
מומלץ להזמין מדביר מקצועי ומוסמך לטיפול במזיקים כמו תולעי תיל, מאחר ואלו נמצאות מתחת לפני השטח. בנוסף, ניתן להפוך את אדמת הגינה מדי פעם כדי לזהות ולסלק את אותם תולעי תיל.
צבתנאים
צַבְתָנָאִים (שם מדעי: Earwig / Dermaptera) הם סדרה של חרקים קטנים ומזיקים ממערכת פרוקי רגליים. הצבתנאים מעדיפים אזורי מחיה רטובים, שם הם משגשגים. במהלך היום הם מתחבאים בסדקים באזורים לחים.
הצבתנאים ידועים כאוכלים כמעט הכל, כולל חרקים וצמחים שונים. הם יכולים לגרום לנזק מתסכל לגנים וערוגות פרחים, מאחר והם אוהבים ללעוס עלים, פירות, פרחים, חרקים, צמחי ירק ועובש.
חשוב לציין כי בעוד ומדובר בחרק שמזיק לצמחים, יש לו גם יתרון הגלום בהיותו "אוכל כל". הוא אוכל בין היתר כנימות, קרדיות ומזיקים אחרים עליהם דיברנו בהרחבה במדריך זה.
מאפייני זיהוי של מזיק הצמחים הצבתן:
הצבתן הינו חרק בעל שתי אנטנות, שש רגליים ושלושה חלקי גוף. בנוסף יש לו מע' צבתות בקצה הבטן. גודלו נע בין 5-25 מילימטרים, תלוי במין. לחלק מהמינים של הצבתנאים יש כנפיים, ולחלק לא.
אם יש לכם בגינה או בחצר עץ שנרקב בגלל עודף לחות, יש לכם סביבה בשלה להופעת מזיק זה.
שיטות מומלצות לטיפול והדברת צבתנאים:
מאחר ומדובר במזיק טורדני ועקשן במיוחד, מומלץ להזמין מדביר מוסמך לביצוע ריסוס כימי ומרוכז כדי לטפל בהדברת צבתנאים.
ככלל, יש להסיר דברים שיכולים למשוך את אותם צבתנאים, כגון מקור המזון שלהם. לאחר שהצבתנאים פולשים לגינות, הם עלולים לנוע לעבר פנים הבית. בעת ההשקיה בגינה, יש להקפיד לא להציף יתר על מידה, מאחר וחרקים מזיקים אלו נמשכים לאותם מקורות מים.
טיפים שימושיים ושיטות למניעת הופעת מזיקים בגינה
להלן טיפים שימושיים ומוכחים שיעזרו לכם למנוע ממזיקי גינה להופיע אצלכם בגינה מבעוד מועד או לחילופין לבלום את מכת המזיקים הקיימים.
1. שטיפה – כדי להימנע ככל הניתן מהדברת מזיקים בעציצים ביתיים ובייחוד לפני שאתם מתכננים להחליף צמח או פרח, מומלץ לרוקן את האדנית לגמרי, לרחוץ אותה עם מים וסבון וכן למלאה שוב תערובת אדמה חדשה.
2. תחזוקת כלי גינה – יש לדאוג לשטוף היטב את כלי העבודה בגינה וזאת כדי למנוע העברת מזיקים נודדים משיח לשיח.
3. השקיה – יש לדאוג להשקות כל צמח, עץ או פרח לפי הוראות ספציפיות ובמידה מתאימה. עודף של מים מהווה קרקע נוחה להופעת מזיקים בצמחים וכדומה. מדי פעם ניתן להשתמש בצינור גינה פשוט כדי לשטוף את עלי הצמחים והפרחים שבגינה ממזיקים שונים.
4. הסרת צמחים נגועים במזיקים – הקפידו להסיר עלים מתים, עלים נגועים שנפגעו מאותם חרקים מזיקים או מחלות צמחים וכאלו שעומדים למות. אלו מראים סימני חולשה ולא יעבור זמן עד שהמזיקים ינצלו את ההזדמנות להשתלט מחדש על הגינה.
5. בידוד חלל הגידול – חלק זה נוגע יותר לאזורי גידול חקלאיים, אך לא רק. ניתן לבודד אזורים שלמים ממזיקים (ככל הניתן) ע"י שימוש ברשתות יתושים, צמצום מקורות נגע, וצמצום בעלי חיים שעלולים לשאת אקריות.
6. ניקיון – יש להקפיד לעבוד בגינה בבגדים נקיים.
7. מלכודות – יש להניח במקומות אסרטגיים פיתיונות דבק ומלכודות מעופפים לטיפול יעיל יותר במזיקים.
8. שימוש בחומרי הדברה בגינה – יש לעשות שימוש תדיר ומושכל בחומרי הדברה שונים לטיפול במחלות עלים, בחרקים מזיקים וכדומה.
9. צמחים שמפרישים שמנים אתריים לאוויר מרחיקים כנימות עלה, לכן יש לשלב בגינה: לוונדר, עירית, שום, בזיליקום, נענע ועוד.